به مواد خام شیمیایی که در آزمایشگاه از آن‌ها استفاده‌های گوناگونی می‌شود مواد شیمیایی آزمایشگاهی گفته می‌شود. مواد شیمیایی با فرمول‌های ویژه در آزمایشگاه‌ها استفاده می‌شوند. برای اینکه مواد شیمیایی آزمایشگاهی را به خوبی بشناسید باید کاربرد آن‌ها را بدانید. مواد شیمیایی آزمایشگاهی دارای انواع گوناگونی هستند. دسته‌های مختلفی از این مواد آزمایشگاهی در آزمایشگاه‌های پزشکی و غیر پزشکی و تحقیقاتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مواد از طرق مختلفی تولید شده و در بازار مواد شیمیایی موجود هستند.

 مواد شیمیایی آزمایشگاهی شامل چه موادی هستند؟

مواد مختلفی در آزمایشگاه‌ها استفاده می‌شود. این مواد در شرایط خاصی به کار برده می‌شوند و هدف خاصی از وجود هر کدام از آن‌ها در هر آزمایشگاهی وجود دارد.

در حال حاضر در میان شرکت های بزرگ بریتانیا در زمینه تولید مواد شیمیایی ، ROMIL حدود سیصدو پنجاه نفر را در استخدام خود دارد  و همچنان به اجرای یک طرح بلند پروازانه و پیش رو برای تبدیل شدن به یک قطب در تولید و عرضه مواد شیمیایی با خلوص بالا ادامه می دهد. کمپانی ROMIL انگلستان در سال هزار و نهصد و هشتاد و سه میلادی توسط موسس آن آقای دکتر روبرت لینک ( Robert Lenk ) آغاز به تولید مواد شیمیایی آزمایشگاهی و حلال های دستگاههای کروماتوگرافی مایع و گاز ( GC , HPLC ) گرفت . در سه سال بعد از تاسیس این شرکت توانست برنده جایزه معتبر صادر کننده برتر مواد شیمیایی از ملکه انگستان شود و در همین سال نیز اولین نماینده خارجی خود را در منطقه جهت فروش و توزیع مواد شیمیایی آزمایشگاهی منصوب کرد. لیست مواد شیمیایی رومیل در یافتن اطلاعات یک ماده شیمیایی خاص کمک بزرگی می‌نماید.

مواد شیمیایی آزمایشگاهی

۱. اسیدها: برای تنظیم پی اچ (PH) نمونه‌ها و راکتورها و همچنین در آزمایشات شیمیایی

۲. باز: برخی از مواد بازها مانند آلکالی‌ها در تنظیم پی اچ و همچنین در تجزیه و تحلیل‌های شیمیایی

۳. محلول‌های استاندارد: برای کالیبراسیون دستگاه‌ها و تضمین دقت نتایج

۴. حل کننده: برای حل نمونه‌ها و تهیه محلول‌های آزمایشی

۵. نگهدارنده: برای انجام آزمایش‌ها در شرایط خاص

۶. ترکیبات آلی و معدنی: در آزمایش‌های شیمیایی و بیوشیمیایی برای تحلیل و شناسایی مواد

۷. مواد کنترل کیفیت: برای اطمینان از دقت و قابل اعتماد بودن نتایج

۸. محلول‌های نگهداری سلولی: در زمینه بیولوژی و سلولی برای نگهداری و کشت سلول‌ها

 استونیتریل

استونیتریل ( HPLC ) با خلوصیت 99.9 % و با فرمول شیمیایی CH3CN دارای جرم مولکولي 41/05 , نقطه جوش 81.6 درجه سانتیگراد , شماره کد بين الملل ( Cas Namber ) آن 8-05-75 و شماره کد کاتالوگ استونیتریل رومیل H048 است.

استونیتریل

استونیتریل یک (ماده)  ترکیب شیمیایی است که با نام های دیگری مانند اتیل نیتریل یا متیل سیانید نیز شناخته می شود. به راحتی قابل درک است که چرا اکثریت قریب به اتفاق آزمایش های شیمیایی در فاز مایع انجام می شود. جامدات به ندرت با یکدیگر واکنش نشان می دهند و برای گازها  نگهداری آنها کاری بسیار دشوار است. این به خصوص در مورد شیمی تجزیه  است که در آن تجزیه و تحلیل مورد نیاز برای اولین بار به یک فرم قابل کنترل تر و راحت تر در می آید. یک راه حل – قبل از ارائه به فرآیند اندازه گیری. این فرایند می تواند به عنوان یک تابع سازی دستی یا به عنوان یک روش تشخیص جدایی مدرن با استفاده از تکنیک های مفهومی پیچیده باشد.

این ماده یک حلال آپروتیک و قطبی است. بدان معنی که دارای بار الکتریکی خالص نبوده و مولکول‌های آن قطبی هستند. همین خواص قدرت حل کنندگی این حلال را به طیف وسیعی از ترکیبات قطبی و غیر قطبی گسترش داده است.

کاربردهای استونیتریل

از کاربردهای اصلی این ماده شیمیایی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ساخت باتری: از خواص این ماده ثابت دی الکتریک بالاست و قادر است الکترولیت‌ها را به خوبی حل کند. با این ویژگی کاربرد‌های زیادی در صنعت باتری دارد.

صنعت داروسازی: در ساخت دارو‌های مختلف می‌توان به عنوان یک حلال بی‌ضرر از این ماده استفاده کرد. نقطه جوش این ماده پایین است، از این رو به خوبی می‌تواند دارو را از سایر ترکیبات جدا کند.

صنعت عکاسی: در ساخت فیلم‌های عکاسی نیز می‌توان از این ماده شیمیایی استفاده کرد.

 اسید نیتریک

اسید نیتریک فوق خالص با فرمول HNO3 و با خلوصیت 69 % که نقطه جوش آن برابر با 121.9 درجه سانتیگراد  دارای جرم مولکولی 63.01 می باشد. شماره کد بین الملل ( Cas Number ) آن 2-37-7697 و شماره کد کاتالوگ اسید نیتریک روميل H566 می باشد. اسید نیتریک دارای نامهای دیگری مانند جوهر شوره ، اسید ازته ، نیترات هیدروژن ، اسید ازوتیک است. اسید نیتریک اسیدی بسیار قوی با بویی زننده و بی‌رنگ و در بعضی موارد رنگی رو به زردی دارد. اين نوع اسيد نیتریک با کد شماره H566 دارای عناصر کمتر از ppb می باشد و مناسب برای استفاده در دستگاه های AA و ICP است.

اسید نیتریک

اسید نیتریک یک اسید بسیار قوی و خورنده است که جزو مواد صنعتی به شمار می‌آید. این ماده به صورت خالص یعنی خلوص صددرصد کاملاً بی‌رنگ است. به دلیل تجزیه سریع آن با اکسید‌های نیتروژن و آب به رنگ زرد در می‌آید. این ماده محلول در آب است، اکسید کنندگی بالایی دارد و به شدت سمی است. از اسید نیتریک در صنایع مختلف و برای تولید محصولات متنوع استفاده می‌شود که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

کاربردهای اسید نیتریک

بیشترین کاربردی که از اسید نیتریک حاصل می‌شود تولید کود‌های نیترات برای کشاورزی است. این اسید در ترکیب با ماده شیمیایی آمونیاک خنثی شده و از واکنش آن‌ها نیترات آمونیوم تولید می‌شود. البته اسید نیتریک کاربرد‌های متعدد دیگری دارد که عبارتند از: تولید مواد منفجره، مواد اولیه تهیه نایلون،‌ پیش ماده سنتز ترکیبات آلی نیتروژن دار، اکسید کننده در فرآیندهای صنعتی، تهیه نایلون، سنتز آدیپیک اسید و برخی ترکیبات آلی ویژه.

 الکل اتانول

اتانول یا الکل معمولی ماده شیمیایی بسیار پرکاربردی است و در واقع ترکیب آشنایی دارد. اتانول با سرعت بالایی آب و بخار را از هوا جذب کرده و با بسیاری مواد آلی قابلیت مخلوط شدن دارد. این ماده به عنوان یک ماده صنعتی اهمیت بالایی دارد و از آن برای تولید بسیاری از مواد شیمیایی دیگر مانند انواع اتیلن، استر‌های اتیلن و سایر ترکیبات آلی به کار گرفته می‌شود.

اتانول مطلق با خلوصیت 99.8 % و فرمول شیمیایی C2H5OH دارای جرم مولکولی 46.07 , میزان آب کمتر از 0.1 درصد , شماره کد بین الملل ( Cas Number ) آن 5-17-64 و شماره کد کاتالوگ اتانول مطلق روميل H317 می باشد.

هنگام استفاده از این ماده شیمیایی شما ابتدا باید بدانید اتانول مطلق چیست ؟ و برای نگهداری و استفاده از آن حتما برگه های مربوط و کاربرد اتانول مطلق را مطالعه کنید.

در خصوص قیمت اتانول مطلق حتما در هنگام خرید به نوع گرید آن دقت کنید زیرا قیمت اتانول مطلق در هر نوع کاربرد بسیار متفاوت می باشد. اگر شما برای استفاده داروئی و تزریقی می خواهید از این اتانول مطلق استفاده کنید بایستی کد A9314 را سفارش دهید و اگر می خواهید از اتانول مطلق خشک ( انیدروز ) استفاده کنید کد D4313 را انتخاب کنید و برای نوع اتانول مطلق کروماتوگرافی ( HPLC ) می توانید کد H314 را سفارش دهید.

کاربردهای صنعتی اتانول

در دارو سازی و صنایع درمانی از الکل به عنوان محلولی ضدعفونی کننده و آنتی سپتیک استفاده می‌شود.

در صنایع شیمیایی نیز از این ماده برای پیش تولید ترکیبات شیمیایی استفاده می‌شود.

 در پایان

انواع مواد شیمیایی مختلف وجود دارد که در مراکز آزمایشگاهی به کار می‌روند. این مواد به عنوان فعال کننده، حلال یا نگهدارنده در آزمایش‌ها استفاده می‌شوند. انواع مختلفی از این مواد وجود دارد که هر کدام ویژگی‌های متنوعی داشته و برای کاربرد‌های متفاوتی استفاده می‌شوند. در مقاله حاضر برخی از مهمترین مواد شیمیایی که در آزمایشگاه کاربرد دارند مورد بررسی قرار گرفته است.