تجهیزات سیستم اعلام حریق از آن دسته از تجهیزاتی به شمار می روند که نقش بسزایی در خاموش و مهار کردن آتش در سریع ترین زمان ممکن دارند. سازکار سیستم اعلام حریق به این صورت است که اگر نشانه هایی از آتش سوزی در محل شناسایی شود، آلارم هشدار دهنده ها به صدا در می آیند و روند مهار سازی آتش را سرعت می بخشند.

با این اوصاف آشنایی بیش تر با تجهیزات سیستم اعلام حریق اهمیت فراوانی دارد و مصرف کنندگان این محصول می بایست نسبت به این موضوع اطلاعات وسیع تری کسب نمایند. از این رو ما مقاله پیش رو را برای کاربران و مشتریان تجهیزات سیستم اعلام حریق آماده کرده ایم.

انواع سیستم اعلام حریق کدامند؟

پیش از ورود به بحث بررسی و معرفی تجهیزات مورد استفاده در سیستم اعلام حریق، ابتدا لازم است تا کمی با انواع سیستم اعلام حریق آشنایی یابیم. در حال حاضر سیستم های اعلام حریق در سه دسته: سیستم های اعلام حریق موضعی (خانگی)، سیستم های کشف و اعلام حریق خودکار متعارف (معمولی) و سیستم های اعلام حریق خودکار با قابلیت آدرس دهی (Addressable) قرار می گیرند که هر کدام در موقعیت و مکان مخصوصی مورد استفاده قرار می گیرند.

به طور مثال سیستم اعلام حریق متعارف (Conventional) در مغازه ها و رستوران ها و سیستم اعلام حریق آدرس پذیر به دلیل انعطاف پذیری بالا و سرعت بیش تر نسبت به سایر سیستم های اعلام حریق، در ساختمان های بزرگ تجاری و فضاهایی با نیازهای پیچیده شبکه کاربرد دارد.

بررسی کامل هر کدام از تجهیزات سیستم اعلام حریق

به طور کلی هر سیستم اعلام حریق از تجهیزاتی نظیر شاسی ها، هشدار دهنده ها (آژیر ها)، زنگ ها، فلاشر ها، تجهیزات تشخیص حریق و… برخوردار است که هر کدام از این بخش ها وظایفی را بر عهده دارند.

دتکتور سیستم اعلام حریق چیست؟

دتکتور یا همان آشکارساز در سیستم اعلام حریق وظیفه تشخیص داده و انتقال آن به پنل مرکزی را بر عهده دارد. دتکتور ها دارای انواع مختلفی همچون دتکتور دود، دتکتور شعله ای، دتکتور حرارتی و دتکتور گاز مونوکسید کربن هستند.

شاسی سیستم اعلام حریق چیست؟

شاسی سیستم اعلام حریق در نقاطی از ساختمان مانند راهرو ها، راه پله ها، در مجاورت و نزدیکی درب های ورود و خروجی که توسط دیگران قابل رویت باشند قرار می گیرند تا چنانچه فردی متوجه وقوع آتش سوزی در ساختمان شد، بتواند با فشردن طلق پلاستیکی شاسی سایر ساکنین را خبردار کند.

آژیر سیستم اعلام حریق چیست؟

با فرمان خطر به وسیله دتکتور ها و شاسی های سیستم اعلام حریق به پنل مرکزی، بخش های هشدار دهنده شروع به آژیر زدن می کنند. این آژیر ها می بایست در قسمت های مختلفی از ساختمان از جمله راهرو ها و راه پله ها، مسیر های عبور و مرور ساکنین و انبار ها و… نصب شوند تا تمامی افراد داخل ساختمان قادر به شنیدن صدای آن ها باشند.

صدای آژیر های سیستم اعلام حریق با سایر سیستم های امنیتی به کار گرفته شده در ساختمان نظیر دزدگیر اماکن متفاوت است و حداقل صدای تولیدی آن 65 دسی بل می باشد.

پنل مرکزی سیستم اعلام حریق چیست؟

کنترل پنل یا پنل مرکزی از اصلی ترین و ضروری ترین تجهیزات سیستم اعلام حریق است. همانطور که پیش تر اشاره شد، آشکارساز ها و دتکتور های سیستم اعلام حریق بعد از تشخیص آتش یا دود، سیگنالی را به قسمت پنل مرکزی ارسال می کنند. این سیگنال پس از پردازش در کنترل پنل، فرمان هشدار صوتی و تصویری را به سیستم های هشدار دهنده صادر می کند.

پنل مرکزی می توانند محل دقیق آتش سوزی را تعیین کند. از این رو توصیه می شود تا به منظور جلوگیری از هرگونه آسیب به این تجهیز، پنل مرکزی را در معرض دید و در مکان های کم خطر نصب نمایید.

چراغ چشمک زن سیستم اعلام حریق چیست؟

به هر دلیلی ممکن است تا آژیر های سیستم اعلام حریق در زمان آتش سوزی شروع به صدا زدن نکنند. از این رو برای رفع این مشکل، چراغ های چشمک زنی در سیستم های اعلام حریق استفاده شده است که در زمان وقوع آتش شروع به چشمک زدن می کنند و ساکنین ساختمان را از آتش سوزی آگاه می سازنند.

منبع تغذیه سیستم اعلام حریق چیست؟

هر سیستم یا تجهیز الکترونیکی که در ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد بایستی انرژی خود را از منبعی تامین کند. با این اوصاف یک منبع تغذیه در سیستم اعلام حریق به این منظور قرار گرفته است. همچنین سیستم اعلام حریق را در هنگام نصب می بایست به برق مرکزی متصل کرد تا چنانچه برق شهری قطع شود، سیستم کارایی خود را از دست نداده و آماده به شناسایی آتش سوزی باشد.

بعضی از منابع تغذیه در سیستم های اعلام حریق از باتری با ظرفیت های متفاوت برخوردار هستند که در زمان قطعی برق می تواند کمک رسان سیستم در جهت تشخیص دود یا آتش باشد.