حین تصمیم‌گیری برای سرمایه گذاری، با گزینه‌های متعددی روبه‌رو خواهید شد؛ از خرید فلزات گرانبها گرفته تا خرید ملک و زمین جزو آن‌ها محسوب می‌شوند. فعالیت در بازار بورس نیز گزینه‌ای بسیار پرطرفدار است. شما با سرمایه گذاری در یک شرکت قوی، در موفقیت‌های مالی آن سهیم خواهید شد. اما صبر کنید، گزینه بسیار جذاب دیگری نیز وجود دارد: بازار رمز ارزها به عنوان یک کلاس دارایی کاملا جدید و متفاوت افرادی زیادی را طی دهه اخیر ثروتمند کرده و یک سرمایه گذاری کاملا متفاوت به شمار می‌رود. در این مقاله قصد داریم ضمن مقایسه بورس و ارز دیجیتال مزایا و معایب سرمایه گذاری در هر یک را بررسی کنیم و به یک سوال مهم پاسخ بدهیم: بورس بهتر است یا بازار ارز دیجیتال؟

سهام شرکت‌ها یک کلاس دارایی قدیمی محسوب می‌شوند و می‌توانند برای سرمایه گذاران در کوتاه یا بلند مدت سود داشته باشند. ارزهای دیجیتال به عنوان ابزارهای مالی کاملا جدید، خود یک کلاس دارایی را تشکیل داده‌اند. هر دو دسته توجه سرمایه گذاران و تریدرها را به خود جلب کرده‌اند، هر چند تعداد زیادی از آن‌ها رمز ارزها را به چشم جایگزینی برای دارایی‌های سنتی از جمله سهام می‌بینند. در نهایت بورس بهتر است یا بازار ارز دیجیتال؟ واقعیت این است که با فعالیت در هر دو امکان کسب سود یا مواجه شدن با ضرر وجود دارد. اما در آخر پول خود را وارد کدام یک کنیم؟ تا انتهای این مقاله بهتر قادر به تصمیم‌گیری خواهید بود. ابتدا بهتر است تعریفی از هر دو ارائه کنیم.

رمز ارز چیست؟

به زبان ساده، ارز رمزنگاری شده یا همان رمز ارز، نوعی ارز دیجیتال است که روی شبکه‌ای غیرمتمرکز و مبتنی بر فناوری دفتر کل توزیع شده (مثل بلاک چین) عرضه شده و سیستم آن برای تامین امنیت و تایید تراکنش‌ها به شدت متکی به فنون رمزنگاری است. از رمز ارزها به عنوان واسطه‌ای برای معامله یا ذخیره ارزش استفاده می‌شود. قیمت آن‌ها به عوامل متعددی وابسته است، اما به طور کلی بر اساس عرضه و تقاضا مشخص می‌شود.

تقریبا همه رمز ارزها بر بستر شبکه‌ای توزیع شده عرضه می‌شوند، اما تعداد کمی از آن‌ها ساختاری متمرکز دارند. روی هم رفته، مفهوم رمز ارز را با خاصیت «عدم تمرکز» می‌شناسند، به این معنی که سروری مرکزی برای نگهداری اطلاعات وجود نداشته و یک موجودیت منحصربه‌فرد نظیر یک فرد، گروه، شرکت، سازمان یا دولت در راس کار نیست. شبکه از دست به دست هم دادن کامپیوترهایی توزیع شده در سراسر دنیا تشکیل می‌شود. هر کدام، که با نام نود یا گره شناخته می‌شود، نسخه‌ای از پایگاه داده (اغلب بلاک چین) را در اختیار دارد. برای جلوگیری از بروز تضاد در شبکه به خاطر تفاوت در محتوای پایگاه داده هر نود، از یک مکانیزم برای رسیدن به اجماع داخل شبکه غیرمتمرکز استفاده می‌شود. برای این که بدانیم بورس بهتر است یا ارز دیجیتال باید تعریفی از کلاس سرمایه گذاری دیگر نیز داشته باشیم.

بورس چیست؟

سهام شرکت‌ها در بازاری به نام بورس اوراق بهادار خرید و فروش می‌شوند. آن‌ها مالکیت بخشی از یک شرکت را نشان می‌دهند و منعکس‌کننده ارزش آن کسب و کار هستند. برخی مواقع، دارنده سهم یک شرکت در سود آن نیز سهیم می‌شود و مبلغی دریافت می‌کند. ارزش سهم یک کمپانی ارتباط مستقیمی با نحوه عملکرد و موفقیت یا شکست آن در کسب و کار خود دارد، هر چند از فاکتورهای دیگر نیز تاثیر می‌پذیرد. در اینجا نیز بحث عرضه و تقاضا به عنوان فاکتوری کلیدی در تعیین قیمت مطرح است.

یک شرکت خصوصی بعد از تاسیس، اصطلاحا «سهامی خاص» است. یک شرکت سهامی خاص نمی‌تواند اقدام به انتشار اوراق قرضه کند. ممکن است بنیان‌گذاران به دلایل مختلف تصمیم به تبدیل آن به «سهامی عام» بگیرند. به این منظور آن‌ها بخش یا حتی در برخی مواقع کل مالکیت شرکت را در قالب یک سری سهم در بازار بورس عرضه می‌کنند. از جمله مهمترین دلایل این کار جذب سرمایه به منظور توسعه بیشتر کسب و کار است. آیا اکنون که تعریفی از هر دو کلاس دارایی ارائه کرده‌ایم، می‌توانیم به سوال سرمایه گذاران درباره این که بورس بهتر است یا بازار ارز دیجیتال پاسخ بدهیم؟ بهتر است قبل از این کار آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کنیم.

تفاوت اصلی بازار بورس و بازار ارز دیجیتال چیست؟

همانطور که گفتیم، می‌توان در هر دو با هدف کسب سود سرمایه گذاری کرد. همچنین در هر دو امکان ترید و نوسان‌گیری برای کسب سود در بازه‌های زمانی کوتاه میسر است. با این حال سرمایه گذاری در سهام شرکت‌ها چیزی متفاوت از سهام شرکت‌ها است.

برخلاف سهم یک شرکت، شما با خرید یک ارز دیجیتال سهمی از شرکت توسعه‌دهنده آن به دست نخواهید آورد. البته، پروژه‌های کریپتویی به صورت غیر متمرکز اداره می‌شوند و یک موجودیت منحصربه‌فرد نمی‌تواند خودسرانه درباره آن تصمیم بگیرد، اما در هر صورت، پروژه ابتدا به دست گروهی از افراد، احتمالا تحت نظر یک شرکت، توسعه پیدا می‌کند و در ادامه پشتیبانی می‌شود. این شرکت معمولا سهم قابل توجهی از عرضه رمز ارز اختصاصی شبکه دارد. شما با خرید یک ارز دیجیتال، سهمی از سود این شرکت خصوصی نخواهید داشت. البته خریداران رمز ارزها می‌توانند به روش‌هایی دیگر کسب درآمد منفعل داشته باشند. به عنوان نمونه می‌توان به استیک دارایی (کسب سود با سپرده‌گذاری ارز) یا وام دادن اشاره کرد.

نحوه ترید سهام شرکت‌ها و ارزهای دیجیتال نیز کاملا متفاوت است. در این رابطه نمی‌توان گفت بورس بهتر است یا بازار ارز دیجیتال، چرا که سبک کار هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارد. رمز ارزها در صرافی‌های مخصوص، طی 24 ساعت شبانه‌روز و 7 روز هفته، خرید و فروش می‌شوند و بازار آن‌ها هرگز تعطیلی ندارد. به عنوان مثال می‌توان به معامله رمز ارز در بیت 24 اشاره کرد. سهام کمپانی‌ها در بازارهای بورس خرید و فروش می‌شوند که طی روزهای کاری، در ساعاتی مشخص، فعالیت دارند.

سرمایه گذاری در بورس بهتر است یا ارز دیجیتال؟

برای نتیجه‌گیری نهایی، باید مزایا و معایب هر دو را بررسی کنیم. هر دو کلاس دارایی امتیازها و محدودیت‌های خاص خود را دارند و تصمیم‌گیری آخر برای ورود سرمایه، با در نظر گرفتن آن‌ها، بر عهده سرمایه گذار است. آن چه شانس موفقیت شما را افزایش می‌دهد توانایی‌ سنجش ریسک‌ها و پاداش‌ها است و بحث نوع دارایی خریداری شده کمتر مطرح است.

در نهایت باید گفت اجباری برای حضور در فقط یکی از آن‌ها وجود ندارد! طبق قوانین مدیریت سرمایه، بهتر است همه تخم مرغ‌های خود را در یک سبد قرار ندهید و یک پرتفوی سرمایه گذاری گسترده برای خود تشکیل بدهید.

مزایا و معایب سرمایه گذاری در بازار رمز ارز

  • دسترسی راحت: بازار کریپتو بدون مرز است و هر فردی با دسترسی به اینترنت می‌تواند در آن حضور داشته باشد. این در حالی است که هر فردی نمی‌تواند به راحتی در بازار بورس دیگر کشورها فعالیت کند.
  • غیرمتمرکز: سیستم بیشتر ارزهای رمزنگاری شده متکی به یک موجودیت منحصربه‌فرد نیست، به همین دلیل در برابر دست‌کاری، سانسور و هر خراب‌کاری مربوط به تصمیمات گروهی محدود مصونیت دارد.
  • مقاوم در برابر تورم: آن‌ها مستقیما تحت تاثیر بانک‌های مرکزی و سیاست‌های آن‌ها قرار نمی‌گیرند، به همین دلیل قیمتشان کمتر درگیر تورم می‌شود. با این حال وضعیت همه رمز ارزها یکسان نیست، پس باید قبل از سرمایه گذاری، خیلی خوب درباره دارایی مورد نظر تحقیق کنید.
  • انعطاف‌پذیر: در مقایسه با سهام شرکت‌ها، روش‌های متعددی به منظور کسب درآمد با دارایی رمز ارزی خود وجود دارد. دنیای دیفای به عنوان بخشی بزرگ از صنعت کریپتو فرصت‌های متعددی برای درآمدزایی فراهم کرده است.
  • کاربردهای متعدد: ارزش آن‌ها فقط پولی نیست. با خرید برخی رمز ارزها نظیر فن توکن‌ها به یک سری امتیازات ویژه دست خواهید یافت.
  • – نوسان قیمت شدید: نوسان قیمت در بازار ارزهای دیجیتال شدید و متعدد است. ممکن است حتی پادشاه آن‌ها، بیت کوین، در زمانی کوتاه چند ده درصد صعود یا سقوط کند.
  • – نبود چارچوب قانونی: در تمام دنیا، به جز دو کشور کوچک که بیت کوین را پول قانونی اعلام کرده‌اند، قوانین مشخصی درباره حوزه کریپتو وجود ندارد. این زمینه‌ساز ایجاد پروژه‌های کلاهبرداری متعدد شده است.
  • – مسئولیت بالای سرمایه گذار: مالکیت رمز ارزها با کلیدهای خصوصی مشخص می‌شود. در صورت گم کردن آن‌ها که رشته‌ای از کاراکترهای تصادفی هستند، هیچ راهی برای بازیابی مجدد وجود ندارد.

مزایا و معایب سرمایه گذاری در بازار بورس

  • قانون‌گذاری شده: یک شرکت برای عرضه در بازار بورس باید یک سری مراحل را پشت سر بگذارد، به همین دلیل احتمال ورود یک کسب و کار دارای اهداف کلاهبرداری به بازار بورس پایین است.
  • دسترسی راحت: در مقایسه با سال‌ها قبل، به لطف ظهور پلتفرم‌ها و اپلیکیشن‌های متعدد، خرید و فروش سهام شرکت‌ها در بازار بورس راحت‌تر شده است.
  • مقاومت نسبی در برابر تورم: انواع خاصی از سهام مانند اوراق بهادار محافظت شده از تورم خزانه‌داری (TIPS) ایالات متحده، یک دارایی پوشش تورم محسوب می‌شوند.
  • – دسترسی محدود: سرمایه گذاری در بازار بورس سایر کشورها راحت نیست. همچنین این بازار در ساعت‌های مشخصی از روز و روزهای مشخصی در هفته فعال است. پس محدود به زمان و مکان است.
  • – کارمزدهای بالاتر: فعالیت در بازار بورس در مقایسه با ارز دیجیتال معمولا کارمزد بالاتری دارد.