یکی از مهم‌ترین فرصت‌های شغلی در بازار کار مناطق مختلف کشور، شغل تکنسین فنی است. مشاغل مختلفی در این حوزه کاری تعریف شده‌اند که از آن جمله می‌توان به تکنسین تأسیسات، تکنسین آسانسور، تکنسین تعمیر و نگهداری هواپیما و تکنسین اتاق عمل اشاره کرد.

در این مقاله به معرفی شغل تکنسین فنی خواهیم پرداخت. همچنین با معرفی برخی از مهم‌ترین دوره‌های آموزشی جهت تقویت مهارت‌های شغلی، به برخی از مهم‌ترین وظایف و مسئولیت‌های یک تکنسین فنی در حوزه‌های کاری مختلف نگاهی خواهیم انداخت.

تکنسین کیست؟ مشاغل حوزه تکنسین فنی

هر کسب‌وکاری دارای تجهیزات، ماشین‌آلات و تأسیسات مخصوص به خود است. در شرکت‌های بزرگ و واحدهای تولیدی فعال در بخش صنعت و معدن، استخدام فردی که بتواند امور مربوط به نصب، راه‌اندازی، تعمیر و نگهداری از وسایل و تجهیزات برقی و مکانیکی را انجام دهد، بسیار حیاتی خواهد بود. این در حالی است که مشاغل حوزه تکنسین فنی، در بخش‌های اقتصادی مختلف حضوری فعال دارند.

افرادی که در شغل تکنسین فنی مشغول به کار هستند، با انجام تعمیرات به‌موقع و نگهداری اصولی از تجهیزات، شرایط مناسبی را برای استفاده از دستگاه‌های مختلف فراهم می‌کنند. از موقعیت‌های شغلی تکنسین فنی می‌توان به تکنسین آزمایشگاه، تکنسین تاسیسات، تکنسین عمران، تکنسین تعمیر و نگهداری هواپیما، تکنسین اتاق عمل، تکنسین آسانسور و تکنسین برق اشاره کرد.

اگرچه فرصت‌های متعددی برای مهاجرت شاغلان مشاغل فنی به کشورهایی مانند کانادا و استرالیا وجود دارد، اما بازار کار این مشاغل در داخل کشور هم دارای فرصت‌های استخدامی متعددی است. با داشتن تخصص در هر یک از مشاغل فنی، می‌توانید در حوزه کاری و شرکت موردنظر خود مشغول به کار شوید.

برای اطلاع از جدیدترین آگهی‌های استخدامی در شغل تکنسین فنی، می‌توانید به منابع کاریابی آنلاین مراجعه کنید. به‌عنوان‌مثال شما می‌توانید در این لینک آگهی های استخدام تکنسین فنی آسانسور را ببینید. در ادامه این مقاله، به معرفی برخی از مشاغل این حوزه و دوره‌های آموزشی مرتبط با هر فرصت شغلی اشاره خواهیم کرد.

تکنسین تاسیسات

وظیفه نگهداری و تعمیر تجهیزاتی مانند دیگ‌های آبگرم، چیلر و سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی، بر عهده تکنسین تاسیسات خواهد بود. دارندگان مدرک فوق‌دیپلم یا دیپلم فنی در رشته‌های مکانیک، برق و تأسیسات، می‌توانند برای آگهی‌های استخدامی تکنسین تأسیسات رزومه کاری خود را ارسال کنند.

همچنین برای ورود به این حرفه، داوطلبان بهتر است در دوره‌های مرتبط با تاسیسات مانند دوره‌های آموزش جوشکاری، لوله‌کشی و دوره‌های آشنایی با تأسیسات سرمایشی و گرمایشی شرکت کنند.

شرح وظایف کامل تکنسین آسانسور

یکی دیگر از مشاغل حوزه تکنسین فنی، فرصت شغلی تکنسین آسانسور است. یک تکنسین آسانسور، مسئولیت راه‌اندازی و انجام تعمیرات دوره‌ای آسانسور را بر عهده دارد. انجام سیم‌کشی کامل آسانسور شامل سیم‌کشی برق داخل آسانسور و بیرون کابین، از دیگر وظایف یک تکنسین آسانسور است.

همچنین یک تکنسین آسانسور با انجام بررسی‌های دقیق، عیب‌های موجود در آسانسور را شناسایی کرده و قطعات خراب را تعمیر یا تعویض می‌نماید. برای تبدیل‌شدن به یک تکنسین آسانسور حرفه‌ای می‌توانید در دوره‌های آموزشی مرتبط با این حرفه که در آموزشگاه‌های فنی‌وحرفه‌ای برگزار می‌شوند، شرکت کنید. در گام بعدی می‌توانید با شرکت در دوره‌های کارآموزی، تجربیات کاری خود را افزایش داده و کسب درآمد کنید.

شغل تکنسین فنی تعمیر و نگهداری هواپیما

یک تکنسین تعمیر و نگهداری هواپیما با انجام بررسی‌های قبل و بعد از پرواز، از مطلوب بودن شرایط هواپیما اطمینان حاصل می‌کند. انجام تعمیرات دوره‌ای، کمک به انجام فرآیند سوخت‌گیری هواپیما و ارائه گزارش‌های مرتبط با تعمیر و نگهداری هواپیما به مسئول مربوطه، از دیگر وظایف یک تکنسین تعمیر و نگهداری هواپیما است.

برای ورود به این حرفه باید در یکی از گرایش‌های رشته تعمیر و نگهداری هواپیما، ادامه تحصیل دهید. گرایش تعمیر و نگهداری و گرایش اویونیک هواپیمایی، از گرایش‌های این حوزه تحصیلی هستند. همچنین برخی از مراکز آموزشی مانند دانشکده صنعت هواپیمایی کشوری با برگزاری دوره‌های آموزشی آزاد، کارجویان را در ورود حرفه‌ای به این شغل یاری می‌کنند.

دوره تعمیر و نگهداری هواپیمای جت و دوره اویونیک هواپیما (B2)، ازجمله دوره‌هایی هستند که به شکل آزاد در این مرکز آموزشی ارائه می‌شوند. از دیگر دوره‌های تخصصی در این حوزه، می‌توان به دوره تعمیر قطعات هواپیمایی اشاره کرد.

تکنسین شبکه

تکنسین شبکه را می‌توان فردی دانست که دارای تخصص و مهارت‌های مرتبط با حوزه سخت‌افزار و نرم‌افزار است. در حقیقت وظیفه راه‌اندازی و نگهداری از شبکه‌های کامپیوتری در شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف، بر عهده تکنسین شبکه خواهد بود.

به شکلی که کارکنان شرکت یا سازمان بتوانند داده‌های موردنظر خود را به اشتراک گذاشته و از امکاناتی مانند اینترنت استفاده نمایند. بدین منظور یک تکنسین شبکه باید بتواند شبکه را به‌خوبی مدیریت نموده و در صورت بروز هر نوع مشکل، به عیب‌یابی و حل مشکل مربوطه بپردازد.

معمولا کارفرمایان ترجیح می‌دهند از بین متقاضیان دارای مدرک تحصیلی مرتبط با رشته‌هایی مانند علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات، نسبت به جذب و استخدام یک تکنسین شبکه اقدام نمایند. از دوره های تکنسین شبکه، می‌توان به دوره‌های Network+، دوره‌های شرکت سیسکو و دوره‌های مایکروسافت اشاره کرد. با گذراندن دوره‌های فوق، می‌توانید با مفاهیم پایه‌ای و بنیادی در حوزه شبکه آشنا شده و شناخت خوبی نسبت به تجهیزات مایکروسافت و سیسکو بدست آورید.

میزان درآمد و بازار کار شغل تکنسین فنی

بر اساس یک نظرسنجی که از بین 871 نفر از فعالان حوزه تکنسین فنی در ایران انجام شده است، متوسط درآمد در شغل تکنسین فنی برای سال 1401 مشخص گردید. در این نظرسنجی متوسط درآمد یک تکنسین فنی در تهران در سال 1401، مبلغی به‌اندازه 7.8 میلیون تومان در ماه اعلام شده است.

خوب است بدانید که این میزان درآمد در شغل تکنسین فنی، با افزایش حدود 30 درصدی نسبت به سال 1400 همراه بوده است. همچنین میانگین حقوق و دستمزد یک تکنسین فنی در سایر شهرهای بزرگ، مبلغی معادل با 7.4 میلیون تومان در ماه گزارش شده است.

این میزان از حقوق و دستمزد شغل تکنسین فنی در شهرهای بزرگ، با یک افزایش 37 درصدی در مقایسه با سال 1400 همراه بوده است. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد که متوسط درآمد این حرفه در شهرهای کوچک در سال 1401، مبلغی معادل با 7.2 میلیون تومان در ماه بوده است.

بسیاری از شرکت‌های بزرگ و معتبر در سال 1401، آگهی‌های استخدامی خود را در این حوزه کاری منتشر کرده‌اند. این شرکت‌ها که در صنایع و بخش‌های اقتصادی مختلفی مشغول به کار هستند، معمولا حقوق و مزایای شغلی مناسبی را به کارجویان پیشنهاد داده‌اند. در ادامه اسامی برخی از شرکت‌هایی که اخیرا آگهی‌های استخدام تکنسین فنی منتشر کرده‌اند، آورده شده است:

  • صنایع تولیدی کروز
  • نمایندگی بوتان
  • ساسان (پپسی)
  • داروسازی دکتر عبیدی
  • گروه هتل‌های اسپیناس
  • گروه صنعتی گلرنگ
  • صنایع غذایی 202
  • شرکت زرماکارون
  • دنیای ماموت
  • فروشگاه‌های زنجیره‌ای افق کوروش
  • بیمارستان چشم‌پزشکی نور
  • سن ایچ
  • گروه صنایع غذایی مانا

جمع‌بندی

در این مقاله به فرصت شغلی تکنسین فنی نگاهی انداختیم. به شکلی که با معرفی برخی از حوزه‌های کاری مهم در بخش صنعت، به برخی از دوره‌های آموزشی که یک تکنسین فنی باید در آن‌ها شرکت نماید اشاره نمودیم. درنهایت، میزان درآمد و بازار کار شغل تکنسین فنی در ایران را موردبررسی قرار دادیم.